Thursday 8 September 2011

Ayam Dendeng

Musim-musim raya ni..kita citer pasal makan jer la ya...biasa la kan..org bertandang umah kita...kena la menjamu....

So, ari tu wat Ayam dendeng...ilham dari Kak Azlita di blog dia masam Manis




Bahan-Bahan

1 ekor ayam - dipotong 12
100 gm bawang goreng
2 ketul gula Melaka (saya letak 1 jer)
2 sudu makan air asam jawa
garam
gula secukup rasa (saya x letak)

Bahan Kisar dan Tumis

5 tangkai cili kering - digoreng dan dikisar (saya tambah 10 tangkai lagi supaya pedas sedikit)
10 ulas bawang merah - dikisar
2 inc halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih


Cara-Caranya

Ayam digoreng seketika dan angkat
Tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. bila sudah kekuningan, masukkan bahan kisar.
Bila sudah naik baunyer, masukkan air asam jawa dan juga gula Melaka.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
masukkan ayam dan gaul rata.
Bila ayam telah masak sepenuhnyer barulah masukkan bawang goreng. Biarkan hingga kuah kering dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan.


Ayam dendeng ni sedap dimakan dengan nasi ayam..rasa dia mcm ayam masak madu...anak2 memang suka...

No comments:

Post a Comment